مراسم رونمایی از پوستر نخستین دوره جایزه ادبی چهل برگزار شد.
مازیار تهرانی، طراح پوستر، یوریک کریممسیحی، عکاس، طراح و نویسنده و محمد حسینی، نماینده هیات داوران در این رویداد حضور داشتند.
اولویت نخست؛ جذابیت بصری
طراح پوستر جایزه ادبی چهل، در مراسم رونمایی از اثر خود با اشاره به تفاوت میان طراحی پوستر برای سینما یا تئاتر با رویدادهای ادبی، گفت: طراحی پوستر برای چنین رویدادهایی مشکلتر است چرا که ادبیات مبحث کلانتری را در برمیگیرد و دادههای کمتری در اختیار طراح قرار دارد.
مازیار تهرانی، اولویت اصلی خود را در طراحی پوستر جایزه ادبی چهل، جذابیت بصری دانست و افزود: انتخاب رنگها و نحوه طراحی این اثر از قواعد کلاسیک زیبایی پیروی میکنند.
کریممسیحی، عکاس، طراح و نویسنده نیز مهمان این مراسم بود.
وی با اشاره به علاقه شخصی خود به کارهای ساده و کمعنصر گفت: پوستر جایزه ادبی چهل در عین سادگی از جذابیت برخوردار است و تضاد بین رنگهای قرمز و آبی آسمانی نظر بیننده را به خود جلب میکند.
به گفته وی شیوه طراحی هرمگونه این اثر و سایههایی که در آن کار شده از جاذبه بصری لازم برخوردار است.
این هنرمند و نویسنده در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تاثیرات دوگانه جوایز ادبی، بیان کرد: این گونه جوایز از یک سو روی برگزیدگان خود تاثیر میگذارد که ممکن است خنثی یا مثبت باشد؛ به این معنا که برخی از نویسندگان پس از دریافت جایزه ادبی دیگر اثر قابل توجه دیگری ارایه نمیکنند اما در مورد برخی دیگر دریافت این جایزه، روند فعالیتهای آنها را بهبود میبخشد.
کریممسیحی گفت: از سوی دیگر تاثیر جوایز ادبی ایجاد انگیزه برای خواندن آثار در مخاطبان است چرا که برگزاری چنین رویدادهایی حرکتی فرهنگی است که میتواند موجی برای دیده شدن آثار ادبی ایجاد کند.
وی آفت احتمالی جوایز ادبی را دخالت دادن روابط شخصی در انتخاب اثر دانست و افزود: جلوگیری از چنین آفتی در توان برگزارکنندگان این رویدادها نیست چرا که آنها نمیتوانند در رای داوران تاثیر بگذارند و خود داور است که باید بدون حب و بغض آثار را ارزشگذاری کند.
جشنوارهای برای بررسی کارنامه نویسندگان جوان
محمد حسینی، عضو هیاتداوران جایزه ادبی چهل، هدف این رویداد را انتخاب امیدهای ادبی آینده کشور اعلام کرد و گفت: در نخستین دوره جایزه ادبی چهل، کارنامه نویسندگانی که سن آنها در فاصله 35 تا 40 سالگی قرار دارد و حداقل سه اثر در زمینه ادبیات بزرگسالان به چاپ رساندهاند، بررسی شده است.
وی افزود: هیاتداوران از میان بیش از 100 نویسندهای که چنین ویژگیهایی را دارا بودند، 18 نفر را برای داوری نهایی انتخاب کرد.
حسینی با اشاره به اینکه افراد معمولا تا آغاز 40 سالگی به پختگی رسیدهاند و کارنامه مشخصی از خود ارائه کردهاند، گفت: به این ترتیب میتوان انتظار داشت جایزه ادبی چهل بتواند در هر دوره کسانی را که دارای کارنامهای رو به رشد هستند و میتوانند در آینده ادبیات کشور جایگاه ویژهای را نصیب خود کنند، برگزیند.
عضو هیاتداوران جایزه ادبی چهل، برگزاری این رویداد را اتفاق مثبتی در ادبیات کشور دانست و افزود: در تاریخ نقد ادبی ایران معمولا نویسندگان نسلهای پیشین، نسل جدید پس از خود را مورد توجه قرار نداده یا اگر در مورد آنها نوشتهاند از منظر منفی و رد آنها بوده است؛ در مقابل، جوانترها به بزرگان ادبیات بسیار پرداختهاند و در بیشتر موارد نیز همراه با نوعی مرعوبشدگی بوده است.
وی ادامه داد: شکلگیری و رواج جوایز ادبی در کشور تا حدودی این روند را تغییر داد و نسلهای قدیمیتر را بر آن داشت که آثار جوانان را مطالعه و در مواردی تایید کنند اما هیچ یک از جوایز پیشین تا این حد مشخص از بزرگان ادبیات نخواسته بود که به بررسی و ارزشگذاری کارنامه نویسندگان جوان بپردازند.
به گزارش ایسنا، سمیرا سپهرنیا، دبیر اجرایی نخستین جایزه ادبی چهل است و علی خدایی سمت مشاور معتمد این رویداد را برعهده دارد. او بلقیس سلیمانی، ناهید طباطبایی، فرشته احمدی، محمدحسن شهسواری و محمد حسینی را به عنوان همکار خود در هیاتامنای داوری این جایزه برگزیده است. این شش نفر بیش از 20 نویسنده و منتقد مطرح کشور را به عنوان هیاتداوران انتخاب کردهاند و به همراه آنها کار داوری این رویداد را بر عهده دارند.