ورود

عضویت



نشست رسانه‌ای نخستین سمپوزیوم بین المللی طراحی صحنه و لباس تئاتر تهران

 

مکتب‌تهران، شنبه 19 دی‌ماه، ساعت 12 با حضور آقایان، اکبر جلیلی (بنیانگذار و دبیر سمپوزیوم)، جواد عاطفه (دبیر علمی)، حسن معجونی و شهرام علیدی (نمایندگان هیئت مشاوران) و طاها ذاکر (طراح پوستر و مدیر هنری) میزبان نشست رسانه‌ای نخستین سمپوزیوم بین المللی طراحی صحنه و لباس تئاتر تهران بود.

 

Web Logo

به گزارش روابط عمومی سمپوزیوم بین المللی طراحی صحنه و لباس تئاتر تهران، این سمپوزیوم قرار است فروردین ماه 1395 برای نخستین‌بار در ایران به دبیری اکبر جلیلی با حمایت معنوی، مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سفارت سوئد در ایران، خانه و موزه‌ی آگوست استریندبرگ در سوئد (Strindbergs Museet)، انجمن مراودات فرهنگی ایران و سوئد (ISCEA)، بنیاد استاد محمد، انتشاراتH & S لندن، گروه تئاتر لیو، Atepho Theatre Companyو حمایت کارخانه اسباب بازی ROYDITOY و شرکت نشیمن برگزار خواهد شد، معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری منطقه 11 نیز حمایت خود را از سمپوزیوم اعلام نموده و به زودی تفاهم‌نامه همکاری با این معاونت منعقد خواهد شد.

05در ابتدای این نشست، اکبر جلیلی دبیر و موسس سمپوزیوم عنوان کرد: این سمپوزیوم برای اولین‌بار در ایران با حضور و همکاری اساتید و مشاوران شکل گرفته است. در ابتدا قرار بود سمپوزیوم در دی ماه برگزار شود اما به 2 دلیل زمان‌بندی سمپوزیوم تغییر کرد، اول به خاطر بالا بردن کیفیت سمپوزیوم از سطح قبلی برنامه و دلیل دوم از نظر هماهنگی بهتر با مهمانان داخلی و خارجی که خود پروسه‌ای زمان‌بر و در بعضی موارد خارج از دسترس تیم اجرایی می‌باشد.

وی در ادامه به تشریح بخش‌های مختلف سمپوزیوم پرداخت:

سمپوزیوم طراحی صحنه و لباس دارای 5 بخش است:

بخش اول؛ مقالات علمی، پژوهشی (7 موضوع مقاله)

بخش دوم؛ متن تا اجرا (آگوست استریندبرگ، محمود استاد محمد ، بخش آزاد)

بخش سوم؛ ایده تا اجرا

بخش چهارم؛ طراحی تا اجرا

بخش پنجم؛ علمی آموزشی شامل برگزاری نشست‌ها، کارگاه‌های آموزشی، سخنرانی‌ها، نمایشنامه‌خوانی و برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی است.

در ادامه نشست، جواد عاطفه دبیر علمی سمپوزیوم، در مورد چرایی انتخاب سمپوزیوم به جای جشنواره، نشست، همایش و ... گفت: مسئله بازی با واژگان نبوده است و شاید مسئله اصلی در تعریف خود سمپوزیوم و هدف و غایت سمپوزیوم است.

وی ادامه داد: در ایران خیلی سمپوزیوم برگزار نمی‌شود، شاید به دلیل وسیع و گستره‌ی سمپوزیوم، اینکه سمپوزیوم در خودش نشست‌ها، سخنرانی‌ها، کارگاها، نمایشگاه‌ها و داوری آثار را دارد.

وی یادآور شد، مسئله اصلی این سمپوزیوم این است که در پایان به هدف مشترکی که اعضا در نظر گرفتند برسیم و آن هدف تاثیرگزار باشد.

طبق برنامه‌ریزی‌ها سمپوزیوم طراحی صحنه و لباس تئاتر تهران از بهمن ماه شروع و در فروردین ماه به پایان می‌رسد.

وی همچنین به جوایز اشاره کرد: جوایزی در نظر گرفته شده که به وقتش اعلام می‌شود.

آثار برتر بخش مقالات به 2 زبان فارسی و انگلیسی توسط ناشر بین المللی و یک ناشر برتر در ایران منتشر خواهند شد و تلاش بر این است که در وب سایت آمازون قرار بگیرند تا صدای نسل جوان طراحان ایرانی در سراسر دنیا باشد و برای آشنایی بیشتر در دسترس علاقه‌مندان قرار گیرد. وی همچنین عنوان کرد، بخش بزرگداشتی نیز برای این سمپوزیوم در نظر گرفته شده است، همچنین توضیحاتی در مورد انتخاب آگوست استریندبرگ و محمود استاد محمد و مهمانان خارجی ارائه داد.

در ادامه نشست حسن معجونی یکی از مشاوران سمپوزیوم درباره‌ی ضرورت برگزاری کارگاه‌های آموزشی خبر داد: در شرایطی به سر می‌بریم که خیلی چیزها تغییر کرده و تئاتر ما مثل سابق وابسته به یکی دو سالن نیست، مدیریت‌ها گاهی 2، 3 اجرا در یک سالن قرار می‌دهند، تعداد اجراها بسیار زیاد شده است و سالن‌هایی که تا پیش از این به عنوان سالن نمایش شناخته نشده بودند در حال گسترش‌اند و این شرایط جدید آسیب‌هایی به پیکره‌ی طراحی صحنه و لباس وارد کرده است. کارگاه‌هایی که ما در نظر گرفتیم در واقع پیشنهادهای ما به این شرایط جدید است.

03معجونی عناوین کارگاه‌های آموزشی را اینگونه عنوان کرد: نورهای غیر معمول، میزانسن برای تماشاگر، درام در صحنه، ایده تا اجرا، خوانش متن، سالن‌های غیر تئاتری، که اساتیدی چون جلال تهرانی، امیر کوهستانی، صبا کسمایی، شهرام علیدی، محمود رضایی‌راد و خود بنده کارگاه‌ها را برگزار می‌کنیم.

وی در سخنانش بیان کرد: با توجه به این شرایط، گروه تئاتر لیو وظیفه خود می‌داند که از این سمپوزیوم حمایت کند و با چند تن از نفرات برتر در جشنواره مونولیو همکاری خواهد داشت.

شهرام علیدی فیلمساز و از مشاوران سمپوزیوم در ادامه این نشست اظهار کرد: خیلی خوب است که این تیم حرفه‌ای اتفاق جدیدی را رقم زدند تا جهشی بشود برای طرح این موضوع. وی از رابطه تنگاتنگ هنرهای تجمسمی با هنرهای دراماتیک و ضرورت انتقال این پتانسیل‌‌ها به فضای طراحی صحبت کرد.

او همچنین در سخنانش تشریح کرد: با استفاده از هنرهای دیجیتال در طراحی می‌توان محدودیت‌ها را به امکان تبدیل کرد تا هنرهای دیجیتال علاوه بر جبران این کمبودها، فضاهای جدیدی را ایجاد کند و این چیزی است که سنگ بنای آن را گذاشتیم و امیدواریم شاهد جهشی باشیم برای استفاده از مدیا و هنرهای دیجیتال در طراحی.

علیدی در ادامه سخنانش افزود: در دوره‌های بعد بخش فیلم و تصویر را به سمپوزیوم طراحی صحنه و لباس اضافه خواهیم کرد چون ضرورتش احساس می‌شود.

در بخش پایانی نشست طاها ذاکر طراح پوستر و مدیر هنری سمپوزیوم اشاره کرد: طراحی کردن برای مقوله‌ای که خودش به طراحی می‌پردازد و مشاورانی نظیر قباد شیوا و ایرج رامین‌فر را در کنار خود دارد پروسه پیچیده‌ای است. وی در ادامه صحبت‌هایش به تشریح طراحی پوستر پرداخت: در جلساتی که با آقای جلیلی و آقای عاطفه داشتیم به این نتیجه رسیدیم که برای هر بخش پوستر جداگانه‌ای طراحی کنیم اما یک فرم مشترک داشته باشیم تا هر پوستر به پوستر دیگر اشاره کند.

ذاکر ادامه داد: بخشی از مسئله سمپوزیوم شرایط جدید تئاتر است و بخش دیگر تکنولوژی جدید است و نگاه این سمپوزیوم به سمت آینده طراحی و تکنولوژی است و فکر می‌کنم علاوه‌بر طراحان، کارگردانان از این سمپوزیوم لذت بیشتری ببرند.

در پایان نشست جلیلی دبیر سمپوزیوم از تلاش برای مانا و پایدار بودن این جریان سخن گفت و از آقایان شفیعی، تجنگی، و موذن در اخذ مجوز از مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کمال تشکر را داشت.

لازم به ذکر است وب سایت www.tiscd.com برای کسب اطلاعات بیشتر از این سمپوزیوم در دسترس علاقه مندان است.